Stambuł (Turcja)

styczeń 2015

Słowo wstępu

Stambuł jest jednym z największych miast świata. Była to moja druga wizyta w tym mieście. Historia dawnego Bizancjum jest naprawdę fascynująca i często mało znana, choćby to że umarł tu Adam Mickiewicz. Po dawnym Konstantynopolu pozostało wiele zabytków, np. Hagia Sofia czy kościół Chora. Warto wybrać się promem do azjatyckiej części, która obecnie jest na topie. Stambuł to także setki restauracji z kuchnią turecką, która często swoje inspiracje czerpała z krajów arabskich, bałkańskich czy śródziemnomorskich. No i jest coś słodkiego i dobrego... przepyszna baklawa.


 

Meczet Ortaköy (Büyük Mecidiye Camii)

 

Dystrykt Beşiktaş

 

Dystrykt Fatih

 

Hagia Sophia (Ayasofya)

 

Błękitny Meczet (Sultan Ahmed Camii)

 

Kryty Bazar (Kapaliçarşi)

 

Bazar Egipski (Misir Çarşisi)

 

Kościół Chora (Kościół Świętego Zbawiciela; Kariye Camii)

 

Akwedukt Walensa (Bozdogan Kemeri)

 

Meczet Sulejmana Wspaniałego (Süleymaniye Camii)

 

Nowy Meczet (Yeni Cami)

 

Most Galata (Galata Köprüsü)

 

Dystrykt Beyoglu

 

Targ rybny przy moście Galata

 

Bazylika św. Antoniego z Padwy

 

Plac Taksim

 

Tarlabaşi

 

Dystrykt Kadiköy (część azjatycka Stambułu)

 

Wieża Leandra (Kiz Kulesi)

 

Loża VIP na lotnisku Ataturk

 

Jedzenie w Stambule


powrót do galerii